Takže ty chceš být alfa/beta čtenářem?

Publikováno: 20. 3. 2024

Číst knížky dříve než ostatní, být členem elitní skupiny, která ví více než ti „obyčejní“ čtenáři? Mít možnost svými myšlenkami přímo ovlivnit to, jak knížka vypadá, a pak na jejím konci získat i osobní zmínku jako poděkování? Zní to lákavě, že?

Mno… být alfa/beta čtenářem je ve skutečnosti peklo.

Tato stránka je věnovaná všem potenciálním alfa/beta čtenářům. Mám už na kontě pěknou hromádku knížek a blízká spolupráce s prvními čtenáři je pro mě naprosto klíčová. Nehleď na to, kdy tento článek vyšel, věci budou platit neustále. Jestli to chceš zkusit, připrav si zpětnou vazbu na kterýkoliv z mých příběhů, ale musíš dodržovat důležitá pravidla!

Musí ti sedět styl mých knih

Každý autor má jiný hlas a baví ho jiné příběhy. Pokud ti ty mé už ze základu nesedí, je to úplně v pořádku, ale někdo takový se mi nehodí. Jádro správné zpětné vazby je vylepšit směr toho, co zamýšlel autor a ne to, jak bys to chtěl/a ty.

Musíš zvládnout číst na povel hromadu textu. A rychle

Práce na knize je pomalá a pravidelně nastávají měsíce „volna“. Jakmile je ale text hotový, budou se na tebe valit stránky kapitol a v takových chvílích nelze čekat na náladu na čtení. Co je horší, vždy přítomné deadliny a jiné termíny budou znamenat, že můžeš mít třeba jen tři týdny na čtení. Rychlost je proklatě ceněná.

Musíš umět formovat své myšlenky do srozumitelné podoby

Hlavní kvalitou alfa/beta čtenáře je schopnost nabídnout unikátní úhel pohledu na daný text. Někteří se soustředí spíše na zápletku, jiní na barvu hlasu postav a ti další na souvislosti ve světě. Všechny tyto věci jsou užitečné. Pochop, co dokážeš přinést ty, a soustřeď se, ať je to v textu obsaženo.

Musíš být připraven/a na projektu pracovat dlouhodobě

Nad tvým „tréninkem“ budeme trávit spoustu času a musím se ujistit, že nebude promarněný. Pokud ti to půjde, nebudu s tebou chtít spolupracovat na jedné knize, ale na všech.

Musíš umět psát trefně

Když pět čtenářů poskytne každý jednu A4 stranu textu jako zpětnou vazbu ke kapitole, budu mít při revizi neuchopitelné množství informací, se kterým nezvládnu pracovat. Je třeba psát úderně, trefně a hlavně krátce, abych s tvou prací naložil nejlépe, jak dokážu.
Jak se říká: Kdybych měl více času, napsal bych kratší dopis.

Musíš chápat, že někdy nemáš pravdu

Tohle je strašný bod. Fuj. Ale je třeba. Často se mi stává, že ke kapitole dostanu zpětnou vazbu od dvou lidí vypadající takto:
Tohle byla ta nejlepší kapitola. Více!
Pravděpodobně nejhorší kapitola v celé knize. Musíme přepsat.
Stává se to překvapivě často – a teď, co s tím? Trvá mi dlouho rozluštit, kde je vlastně problém, ale většinou to pro jednoho ze čtenářů znamená, že nebude spokojený, kvůli tomu, že jeho feedback nepoužiji. A tady je chvíle na polknutí ega. Někdy se prostě pleteš, nebo nápad prostě nebude sedět, a to je v pořádku. Stejně jako já budu od tebe uslyším, že se ti nelíbilo tohle nebo tamto, musíš být připraven/a, že se ti stane to samé.

Musí z tvé strany přicházet všechny pocity

Dobrý feedback neznamená jen kritizovat věci, co se ti nelíbí. Je nesmírně důležité vyzdvihnout to, co se ti líbí, protože jen tak to dokážu podtrhnout a třeba nepřepsat. Chci z tvého textu cítit zájem a zápal ohledně dobrých i špatných věcí, protože jen tak dokážeme text pro fanoušky připravit.

Musí ti být jasné, že ti zkazím zážitek z knihy

Texty, které dostaneš, budou velmi hrubé, nedoladěné a často v nich budou věci, které se budou měnit. Někdy bude kapitola prostě těžkopádná. Je třeba se na to připravit, protože díky tomu, že tobě takto „zkazím“ zážitek z knihy, dokážeme identifikovat slabá místa a upravit ucházející prvky, abychom to společně pro finálního čtenáře doladili k dokonalosti.

A je hotovo! Teď už si jen vyber mou libovolnou knížku (novější jsou lepší) a napiš mi feedback z minimálně tří kapitol do formuláře, který najdeš zde.

V případě zájmu tě do měsíce kontaktuji. Pokud ne, tak to nejspíš nebylo to co hledám.

Přeju hodně štěstí a díky za tvůj čas.